Roest aan uw auto voorkomen

Ook voor het roesten van een auto geldt: voorkomen is beter dan genezen. Wie zo lang mogelijk plezier van zijn auto wil hebben zal dan niet alleen moeten zorgen dat het technische onderhoud in orde is, maar ook dat de buitenzijde van de auto goed wordt verzorgd. Dat heeft ook nog een prettige bijkomstigheid: een schonere, glimmende auto.

Laklaag beschermt auto tegen roest

Roest aan een auto kan eenvoudig ontstaan doordat het metaal van een auto aan de lucht wordt blootgesteld. Zodra ijzer met lucht in aanraking komt, ontstaat er een chemische reactie. Die noemen we roesten of oxideren. Zo’n laagje roest is poreus. De lucht kan er doorheen en het roestproces kan onder het zichtbare roestlaagje gewoon verder gaan. Het metaal wordt dus steeds verder aangetast. Hierdoor wordt er metaal bros en brokkelig, en er kunnen complete gaten in het metaal ontstaan. Uiteraard is dit niet alleen lelijk om te zien, maar het is ook niet goed de constructie en stevigheid van uw auto.

Beschermende werking

Om roesten te voorkomen, moeten we dus zorgen dat het metaal van onze auto niet zomaar in contact met de lucht kan komen. De laklaag van een auto is er dus niet alleen voor het mooie kleurtje, maar heeft ook een beschermende werking. Onder die zichtbare laklaag zit doorgaans ook één of meerdere lagen grondlak, en bij de meeste moderne auto’s zit daaronder weer een laagje zink, waarmee de auto nóg beter tegen roest wordt beschermd. Bovendien is de laklaag van de meeste moderne auto’s ook nog eens voorzien van een laag blanke vernis. Niet alleen als bescherming, maar ook om de auto extra mooi te laten glimmen en om het mooie effect van metallic/mica lak te versterken.

Laklaag goed onderhouden

Als we willen voorkomen dat onze auto gaat roesten, moeten we dus zorgen dat de laklaag van onze auto in goede staat houden. We moeten hem preventief beschermen. Uiteraard moeten we ook opletten dat we de laklaag niet beschadigen. Het spreekt voor zich dat we op moeten passen met parkeerschades en aanrijdingen. Maar ook zaken als sleutelbossen en sieraden kunnen de lak beschadigen. Dat geldt ook voor chemische invloeden, en ook het daglicht zal de laklaag op den duur kunnen verouderen en verweren.

Wassen, poetsen en inspecteren

Om te zorgen dat de laklaag in goede conditie blijft, is het daarom ook belangrijk om de auto regelmatig goed te wassen. Daarbij moeten we ook de onderzijde en de wielkasten niet vergeten. Het in de was zetten van de autolak is een goede manier om de auto nog minder gevoelig voor vuil en verwering te maken, én om tegelijkertijd de auto te inspecteren op kleine beschadigingen. Dan kan daarvoor op tijd de hulp van een specialist worden ingeroepen.

Cleanen

Verweerde lak kan worden behandeld met cleaner. Omdat daarbij een heel klein beetje van de toplaag wordt weggepoetst, moeten we hier wel voorzichtig mee zijn. Wie daar niet al te veel ervaring mee heeft, zou daarvoor het beste een professional in kunnen schakelen. Vraagt u ons dus gerust om een voorstel en prijsopgave voor een professionele poetsbeurt voor uw auto. Ons autobedrijf in Zoetermeer beschikt over zowel de faciliteiten als de professionals om ook uw auto vakkundig te cleanen en poetsen.

Anti-roest behandeling

De onderzijde en de holle ruimten van een auto dienen ook tegen roest beschermd te worden. Veel auto’s hebben af fabriek meestal al een anti-corrosie behandeling ondergaan, maar het kan altijd beter. Bovendien dient er ook zo nu en dan te worden gekeken of deze delen nog wel afdoende te worden beschermd. Wij kunnen zowel de onderzijde als de holle ruimten van uw auto voorzien van een extra behandeling tegen roest, zodat u met een vertrouwd gevoel de weg op kunt.

Roest laten verwijderen

Is het roestduiveltje u voor geweest, en heeft u roest aan uw auto geconstateerd? Wacht niet te lang, en neem snel contact met onze werkplaats in Zoetermeer op, om het roest te laten verwijderen.